Депозитите на българите са се увеличили до над 36 млрд. лева

Домакинствата имат да връщат на банките със 150 милиона лева по-малко.

28.12.2013 | 09:29
Депозитите на българите са се увеличили до над 36 млрд. лева

Със 150 милиона лева по-малко имат да връщат домакинствата на банките тази година в сравнение с миналата. Изводът е на експертите от Българската народна банка. В същото време депозитите се увеличават.

Ако данните на БНБ са показател за живота на българите, то тази Коледа трябва да е малко по-спокойна за немалка част от хората. В момента домакинствата имат кредити в размер на близо 18,5 млрд. лева. Тези пари са с близо 1% по-малко в сравнение с миналата година, но при тази огромна сума 1% са цели 150 млн. лeвa.

От тях жилищните и потребителските кредити са намалели с 0,5% спрямо ноември 2012 г. В същото време депозитите растат главоломно - в момента парите за черни дни на домакинствата са над 36 млрд. лева, което е с близо 10% повече от миналата година по това време.

През годината правителството се опита да облекчи до известна степен задлъжнелите домакинства. Управляващите обмислят бързите кредити до 400 лева да влязат в Закона за потребителския кредит. Работи се и върху опростяване на стандартните договори за потребителските кредити. Всеки клиент ще получава формуляр по европейската директива за потребителските кредити.

Поставянето на таван на лихвите в нормалната банкова практика обаче не е пазарна мярка. Небанкови финансови дружества вече се обявиха против въвеждането на таван на лихвите по предоставените от тях кредити. Според представители на бранша това противоречи на принципите на пазарната икономика и ще бъде в ущърб на потребителите, защото много компании ще прекратят дейността си.

лед серия сигнали до Комисията за защита на потребителите и прокуратурата управляващите решиха да наложат регулация и за кредитите под 400 лева. Според европейския регламент на контрол подлежат всички заеми над 200 евро. По данни на небанковите институции над 50% от заемите са за ремонт на жилище или автомобил, 5% са за погасяване на задължения, а 3% - за лечение.

Иначе от левицата предлагат и други промени в законодателството за ипотечното и потребителското кредитиране. Например националната банка да определя базовия лихвен процент, а банките да избират свой рисков процент при отпускането на кредити.

Промените в законодателството предвиждат и от 0 до 1 % размер на наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредитите.