Водещият фактор през 2014 г. ще бъде международната инвестиционна среда

България не е застрахована вземането на редица неблагоприятни за икономиката решения, твърди икономистът Георги Стоев.

26.12.2013 | 13:10
Водещият фактор през 2014 г. ще бъде международната инвестиционна среда

„Водещият фактор през следващата година ще бъде международната инвестиционна среда. Ако там има сериозно раздвижване, дори при сегашната политическа обстановка, България ще усети подем“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Георги Стоев. Според него политиката в страната ни не е определяща за това, което се случва в икономиката. „Въпреки сценариите за предсрочни избори, това не е основния фактор, който определя дали идват или не инвестиции. По-скоро това зависи от съживяването на европейската икономика“, обясни експертът.

По думите му през изминалата година се са сбъднали някои прогнози за излизане от кризата. „След като загубихме над 240 000 работни места от 2008 г. насам, очакванията, че ще има раздвижване при заетостта не се оправдаха. Инвестициите не тръгнаха нагоре, въпреки интереса в някои сектори. На макро ниво очакванията за ръст също не се сбъднаха“, уточни Георги Стоев.

По думите му България не е застрахована от най-лошото, а именно – вземането на редица неблагоприятни за икономиката решения, „Става дума за необосновано трупане на висок бюджетен дефицит, повишение на данъци и осигуровки и опит да се блокира бизнес средата в страната“, поясни икономистът.

Вижте във видео файла какво сподели още той относно бюджета за 2014.