Дипломатическите отношения между Япония и Китай се влошават

Японските автомобилни компании може да пострадат заради обтегнатите отношения между двете държави след посещението на Абе в мемориалния храм Ясукуни.

26.12.2013 | 11:52
Дипломатическите отношения между Япония и Китай се влошават

Посещението на японския премиер Шинзо Абе в мемориалния храм Ясукуни породи не само политически реакции. Решението му може да има и сериозни икономически последици. Потърпевши от влошаващите се дипломатически отношения между Япония и Китай са отново японските автомобилни компании. Бизнесът не изключва възможността от нова вълна на бойкот на японските автомобили от страна на китайците.

От Нисан вече информираха, че следят отблизо развитието на двустранните отношения между Япония и Китай, след като премиерът Шинзо Абе реши да отдаде чест в мемориалния храм Ясукуни в края на първата си година, като министър-председател на Япония. Това съвпадна и със 120-годишнина от рождението на основателя на КНР Мао Дзедун. „Като компания, ние не се месим в политиката. Това, което можем да правим, е да бъдем по-добри в нашата работа“. Такъв беше коментарът на Хуо Джинг, говорител на Нисан от Пекин, за Bloomberg.

Представителите на Хонда и на Тойота в Пекин обаче се въздържаха от публично участие. Тойота и Хонда вече отчетоха първият си годишен спад на продажбите в Китай през 2012 г. Влошаването на показателите на двете компании тогава се дължеше на решението на японското правителство да придобие спорни острови в Източнокитайско море. Решение, което отприщи масови протести в Китай и доведе до бойкотиране на японските стоки и акции срещу активи на японски компании в Поднебесната империя.

Постепенно, през тази година, японските автомобилни компании се завърнаха на китайска територия, жертвайки печалбата в името на обемите.

Събитията от Токио днес обаче могат да подкопаят усилията на бизнеса, коментират експерти. И ако компаниите започнаха да калкулират рисковете пред своите показатели, инвеститорите изразиха своето доверие към топ японските автомобилни компании. Акциите на Тойота се изстреляха с близо 3%, Нисан добавиха малко под процент към стойността си, докато Хонда напреднаха с половин процент. Книжата на Гуанджоу Аутомобайл Груп, която има общ бизнес с Хонда и Тойота, се сринаха с процент и 3 десети на борсата в Шангхай.