Китай планира да увеличи пенсионната възраст

Отлагането на пенсионирането вероятно ще бъде по-ефективен инструмент за облекчаването на недостига на работна ръка

25.12.2013 | 17:06
Китай планира да увеличи пенсионната възраст

Китай планира да увеличи възрастта за пенсиониране за първи път от 50-те години на миналия век като мярка, противостояща на свиващата се работна сила, предаде Bloomberg

Възрастта за пенсиониране ще се повишава постепенно, пояснява министърът на човешките ресурси и социалната сигурност Ху Сяои. Пекин обаче е лаконичен за плановете си за пенсионна реформа и не дава повече информация.

В момента повечето жени в Китай се пенсионират на 50-годишна възраст, а мъжете – на 60 години. Към 2020 г. пенсионната възраст вероятно ще бъде с около 5 години по-висока, отколкото сега, прогнозират икономисти.

Отлагането на пенсионирането вероятно ще бъде по-ефективен инструмент за облекчаването на недостига на работна ръка и стимулирането на растежа, отколкото облекчаването на политиката за едно дете, обявено миналия месец като част от по-широки реформи.

“Аз мисля, че много хора и сега биха искали да работят по-дълго”, коментира пред информационната агенция Чан Дзиен, икономист за Китай в Barclays Plc в Хонконг.

Работната сила в трудоспособна възраст в Китай е намаляла с около 3,45 млн. души през миналата година, според данни на правителството. ООН очаква населението на възраст 15 – 29 години да намалее с около 24 млн. души за периода 2015 – 2025 г., докато хората на възраст над 65 години – да се увеличат с около 66 млн. души. Общо 14 китайски провинции страдат от сериозни дефицити в пенсионните системи исе задъхват заради изплащането на пенсиите.

Заради свиването на работната сила редица големи компании започнаха да оттеглят производството си в съседни страни с по-младо население. Samsung Electronics Co. например премести производството си във Виетнам, посочва информационната агенция.

Ю Йондин, бивш съветник в централната банка на Пекин, обаче предупреждава, че повишаването на възрастта за пенсиониране няма да промени демографската структура и тенденциите в страната.