Испания се радва на все повече чуждестранни инвеститори в имотния сектор

През 2013 година размерът на инвестициите достига 4 млрд. евро, а цените на жилищата започват да се възстановяват.

24.12.2013 | 13:11
Испания се радва на все повече чуждестранни инвеститори в имотния сектор

Испания се радва на все повече чуждестранни инвеститори в имотния сектор. Една година след като икономистите предупреждаваха, че страната е на ръба, все повече апартаменти и големи магазини стават собственост на бизнесмени и инвестиционни фондове от Германия, Великобритания и САЩ.

Базираният в Лос Анджелис имотен гигант CBRE разпространи доклад, в който се казва че нивото на инвестициите в Испания през тази година се е върнало до нивата си от 2008 г., когато приключи бумът на строителния сектор. През 2013 г. размерът на инвестициите достига 4 млрд. евро.

Заради инвеститорския интерес се наблюдава и леко възстановена на цените и респективно рентабилността, отбелязват още от CBRE.

Интересен е ръстът на търсенето от чужденци в жилищния сектор. За периода октомври 2012 - септември 2013, той е 1,4%. Освен традиционните купувачи от Западна Европа, все повече руснаци търсят къщи и апартаменти, като чужденците генерират 17% от всички покупки на жилища.

В същото време за първи път от 2010 година насам през третото тримесечие, в Испания беше отчетен ръст, макар и минимален, на цените на недвижимите имоти – 0,7 на сто. Тези цифри само потвърждават възстановяването на страната, която излезе от рецесията през третото тримесечие.

Отчита се обаче проблемът, че испанските банки, които бяха рефинансирани с международните спасителни механизми, все още притежават голям брой евтини недвижими имоти, натрупани след строителния бум, които са загубили голяма част от стойността си.