Красен Станчев: Руският заем за Украйна реално е изкупуване на външен дълг

Украйна вече е част от Митническия съюз на Русия, заяви икономистът.

21.12.2013 | 14:03
Красен Станчев: Руският заем за Украйна реално е изкупуване на външен дълг

С предоставянето на заем от 15 млрд. долара и като не поставя никакви условия Русия реално изкупува външен дълг  на Украйна, заяви в предаването „Брюксел 1” на телевизия Bulgaria On Air икономистът Красен Станчев. Той допълни, че подобен кредит е малка сума за Руската федерация.

„Това прави по 150 долара на руснак. Но за Украйна са около 11% от БВП. Плащайки на Украйна 11% от БВП, Русия всъщност поема отговорност за около 45% от икономиката на Украйна, защото това са задълженията на страната”, коментира Станчев.

Той допълни, че водената от Русия политика спрямо Украйна е повторение на сценария от преди две години с Беларус.
„Русия дълго време поддържаше платежния баланс на Беларус и впоследствие изкупи около 50% от икономиката на страната. Нещо подобно наблюдаваме в момента,” коментира Станчев.

Стратегията обаче не е добра за нито една от двете страни в дългосрочен план, тъй като означава повече разходи и за двете страни и по- малко възможности за просперитет в бъдеще, подчерта той. Причината е, че държавите се оказват заключени в Митническия съюз на Русия. Икономистът заяви още, че със споразумението между Янукович и Путин без излишни фанфари Украйна е станала член на Евразийския съюз.

Условията, които Русия поставя на Украйна, са по-леки за изпълнение от тези на ЕС, коментира на свой ред бившият кореспондент на БНР и БНТ в Москва Валери Тодоров. Той допълни, че те са именно: поддържане на съответен курс на лоялност, забавяне на крачките към Европа и предприемане на спешни мерки за доставките на горива, особено на природен газ, от който Украйна силно зависи. 

Евродепутатът Станимир Илчев  очерта ключовите условия на Брюксел пред Украйна. Те включват сериозни ангажименти в три посоки- в медиите и изборното законодателство, структурни реформи в икономиката и подготовки на всички институции за Копенхагенските критерии.

„И двата пакета изключително много затрудняват Украйна.  Затруднението на покриването на европейските условия не беше добре разбрано от Брюксел. А, условията на Русия засягат особено чувствителната тема за националния суверенитет. Тези нива на чувствителност трябва да се притъпят, за да се получи интересен диалог”, коментира Илчев.

Пълното издание на предаването „Брюксел 1” може да гледате днес от 18.00 часа в ефира на Bulgaria On Air.