Лидерите на ЕС се споразумяха за по-тясно сътрудничество в областта на отбраната

Договорена е защита срещу кибер атаки и споделяне на технологии за безпилотни самолети

20.12.2013 | 12:48
Лидерите на ЕС се споразумяха за по-тясно сътрудничество в областта на отбраната

Лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение да работят в по-тясно сътрудничество в областта на отбраната. По време на срещата си в Брюксел те взеха важни решения, свързани с военната индустрия, която дава работа на повече от 1,5 млн. души на Стария континент.

Относно споразумението за сътрудничество в областта на отбраната лидерите са единодушни, че за да гарантират мира, трябва да са готови за битка. Те твърдят, че е необходимо засилване на европейската интеграция.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой подчерта, че по време на срещата е договорено споделяне на проучвания и технологии, сред които такива за безпилотни самолети, последно поколение сателити и комуникации. Договорена е и обща защита срещу кибер заплахи и атаки.

Барозу пък подчерта, че Европа се нуждае от надеждна политика за сигурността и отбраната, за да може да продължи да играе пълноценно своята роля на световната сцена. Ето защо е необходим ефективен отбранителен сектор.

"Със своите около 1,5 млн. работни места и оборот от около 96 млн. евро, това е сектор, който е изключително важен за европейската икономика", заяви Барозу.

Европейският съвет продължава и днес. Предвидени са дискусии за мерките за растеж и заетост, за имигрантската вълна, както и за случващото се в Украйна.

На срещата в Брюксел присъстват и министър-председателят Пламен Орешарски и министърът на отбраната Ангел Найденов. Орешарски ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, за да се запознае с настроенията на ЕК, свързани с предстоящия мониторингов доклад за развитието на България.