Румен Овчаров: ГЕРБ се ангажира с дългосрочните отстъпки по „Южен поток“

Няма съмнение, че проектът ще донесе ползи за страната. Друг е въпросът дали няма да са минимални, заяви бившият енергиен министър.

20.12.2013 | 12:17
Румен Овчаров: ГЕРБ се ангажира с дългосрочните отстъпки по „Южен поток“

Цялата каша около „Южен поток“ я забърка ГЕРБ по това време миналата година, коментира в ефира на Bulgaria On Air енергийният министър от тройната коалиция Румен Овчаров.

„ГЕРБ водеше дребни пазарлъци за намаляване на текущата цената на природния газ. И за да постигне малко намаление, се ангажира с тези дългосрочни отстъпки за Газпром,“ заяви Овчаров. Той допълни, че няма съмнение, че газопроводът ще носи ползи за страната. С оглед на споменатите отстъпки обаче, остава въпросът дали тези ползи няма да са минимални, подчерта Овчаров. Той допълни, че все още има много неясноти около проекта.

„Първо няма подписан договор, но се финансира проектната компания. Не е ясно защо харчим тези пари. Едно упражнение като „Белене“ в рамките на десетилетие ще ни дойде много. Второ не е ясна транзитната такса, която България ще получава. Не е ясен какъв процент от капацитета на тръбата България задължително ще получава. По досегашния транзит от 2006 година за Турция, ние получаваме 90% от капацитета на тръбата задължително. Тук става въпрос за стотици милиони приходи на година за страната“, заяви Овчаров.

Бившият енергиен министър коментира и новините около изграждането на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“. По неговите думи с решението става ясно, че ядрената енергетика в страната ще се развива. Друг е въпросът, че се загърбва една инвестиция от 5 млрд., вложена в „Белене“.

Овчаров, допълни, че най- големите критици на втората ядрена централа като Мартин Димитров, Иван Иванов и членове на настоящия Реформаторски блок не коментират сега проекта за седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.
Овчаров подчерта още, че за да бъде изграден новия блок, трябва да бъде издадено разрешение от националния ядрен регулатор.

Вижте целия разговор от видео файла.