S&P отне топ кредитния рейтинг на Европейския съюз

Рейтинговата агенция S&P понижи дългосрочния рейтинг на 28-членния блок от ААА на АА+ със стабилна перспектива

20.12.2013 | 11:09
S&P отне топ кредитния рейтинг на Европейския съюз

Европейският съюз (ЕС) изгуби своя топ кредитен рейтинг, предава Bloomberg.

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s понижи дългосрочния рейтинг на 28-членния блок от ААА на АА+ със стабилна перспектива и запази краткосрочната оценка от A-1+.

Kато причина за решението от агенцията посочиха влошения финансов профил на съюза, както и отслабващото сближаване между страните членки.

„Понижението на оценката отразява нашите виждания за отслабналата кредитоспособност на всички 28 държави членки на ЕС“, аргументират се от S&P.Hidden Field

Занижаването на кредитния рейтинг идва след като през последните няколко години и други страни членки като Франция, Италия и Испания изгубиха част от оценките си за своята кредитоспособност.

От януари 2012 до сега средната оценка на нетните вносители в бюджета на ЕС падна от АА+ на АА. Тогава S&P ревизира прогнозата си за дългосрочния рейтинг на ЕС на негативна.

"Бюджетните преговори в ЕС са станали по-оспорвани, което е сигнал за нарастващите рискове за подкрепата на ЕС от страна на някои държави членки“, се казва още в официалното становище на агенцията.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg!