Конституционният съд в Португалия реши да няма намаляване на пенсиите

Решението е удар върху усилията за намаляване на разходите на страната

20.12.2013 | 10:12
Конституционният съд в Португалия реши да няма намаляване на пенсиите

Португалският конституционен съд отхвърли опита на правителството да намали пенсиите в публичния сектор.

Решението е удар върху усилията за намаляване на разходите в страната, в навечерието на планираното излизане от спасителния план в средата на 2014 г., съобщава Telegraph.

Според съда намаляването на пенсиите е противоконституционно и нарушава принципа на доверие.

Икономистите виждат решението на съда като най-голямата заплаха за усилията на Португалия да излезе от спасителната програма, както е планирано. Съдът отхвърли серията от мерки за строги икономии.

Намаляването с 10% на пенсиите щеше да спести на правителството около 380 млн. евро. 

Управляващите до последно твърдяха, че не са изготвило алтернативни фискални мерки при евентуален отказ от съда. Въпреки това местните медии твърдят, че правителството може да помисли за по-нататъшни увеличения на данъците.

Някои смятат, че конституционният съд има ключова роля за спасяването на страната, но други са категорични, че той спъва така необходимите реформи.

Това не е първият път, в който съдът отхвърля нормативни актове за планирани икономии. Съдиите блокираха правителствените мерки вече четири пъти тази година, в това число и предложението за орязване на заплатите на държавните служители. 

"Страната не разполага с много време, за да избере алтернативи, които модат да бъдат изпълнени и приети от нашите международни кредитори", коментира Пасош Коелю от Социалдемократическата партия. 

Португалия планира да продаде облигации в началото на следващата година, тъй като очаква завръщането на скандинавските и европейските инвеститори. Продажбата вероятно ще се случи чрез банките и ще помогне за справяне с нуждите от финансиране през следващата година.