Ръст на автомобилните регистрации в Европа през ноември

Най-голям ръст отбелязват Гърция и Холандия, докато водещите пазари като Германия и Франция се свиват

17.12.2013 | 19:18
Ръст на автомобилните регистрации в Европа през ноември

Регистрациите на автомобили в Европейския съюз отбелязаха ръст за трети пореден месец през ноември, продължавайки възстановяването на търсенето в сектора.

Новите автомобилни регистрации, чийто брой отразява продажбите, се увеличиха с 1,2% през ноември на годишна база до 938 хил., обявиха от Европейската асоциация на автомобилните производители днес. През октомври броят на новите регистрации беше около 1 млн.

Възстановяването на търсенето внася така нужното спокойствие сред европейските автопроизводители, които търпят големи загуби. От началото на дълговата криза в Европа склонността на потребителите да си купят нова кола намаля значително заради икономическата несигурност и растящата безработица.

Поради това европейската автомобилна индустрия продължава да страда от свръхпроизводство, а търсенето се свлече от върха си през 2007 г. Новите регистрации през тази година до ноември включително са 10,95 млн. - доста под 14,8-те млн., регистрирани преди шест години.

Производителите като PSA Peugeot Citroen и европейските подразделения на Fiat SpA, Ford Motor и General Motors ще отчетат големи загуби тази година, след като заводите им работят под пълния си производствен потенциал.

Регистрациите на Fiat в ЕС паднаха с 5,8% през ноември, докато тези на Renault се качиха с 9,9%. General Motors, която миналия месец обяви, че ще преустанови продажбите на Chevrolet в Европа до 2016 г. заради нисък пазарен дял, отбеляза спад от 3,7%. Отчетен е спад в регистрациите на Opel – с 2,9% и на Chevrolet – с 8,7%.

Сред немските производители Volkswagen остава лидер на европейския пазар, като делът ѝ се увеличава до 26,2% от 25,6% на годишна база. Общият брой на регистрациите се качи с 3,3% през ноември, но тези на първокласната ѝ марка Audi паднаха с 3,2%. Daimler AG и BMW AG също бележат спад, съответно с по 1,7% и 6,8 %.

На регионална основа най-силно се представиха Гърция и Холандия. На най-големият европейски пазар на автомобили – немският – регистрациите се свиват с 2%. Във Великобритания има ръст от 7%, а във Франция – 4-процентен спад.