Макроикономическата рамка остава благоприятна в края на 2013, заяви Бобева

В много сектори има потенциал, който трябва да бъде подкрепен, подчерта вицепремиерът.

17.12.2013 | 16:53
Макроикономическата рамка остава благоприятна в края на 2013, заяви Бобева

Макроикономическата рамка изглежда благоприятна към края на 2013 година, отчете вицепремиерът Даниела Бобева по време на пресконференция в Министерския съвет. В много сектори има потенциал, който трябва да бъде подкрепен, заяви вицепремиерът, цитирана от Investor.bg.

За шестте месеца правителството е успяло да запази финансово-икономическата стабилност, въпреки външните (по-бавно възстановяване на еврозоната, както и кризата в Сирия) и вътрешните шокове (политическата криза и предсрочните избори).

Въпреки тези фактори икономиката остава стабилна – бюджетният дефицит остава нисък - под 2%, посочи Бобева. Тя очаква крайните данни да покажат икономически ръст от 0,6% през тази година, спрямо нулев ръст в ЕС.

Рисковете за икономиката обаче са свързани със слабите чужди инвестиции през тази година, където сигналите не са добри, призна Бобева. Заплаха има и заради слабото вътрешно потребление. На този фон предприятията с висок потенциал трябва да се преориентират към износ, макар и това да не е лесно, защото основните пазари също се свиват, коментира още вицепремиерът.

Не са добри сигналите и по отношение на производителността на труда, което също е заплаха за развитието на страната ни, отчете Бобева.

За намаляването на перспективата от страна на S&P на кредитния рейтинг Бобева отбеляза, че е съгласна с констатацията на агенцията. „Опасността от предсрочни избори ще забави реформите – не мога да не се съглася с това”, допълни тя.

През шестте месеца една от целите ни беше по-тесен диалог с бизнеса и гражданите, както и множество промени в законодателството за облекчаване на административната тежест. През януари 2014 година ще бъде внесен и трети пакет с мерки, които са насочени към строителството и инвестициите.

Прави се всичко възможно за насърчаване и на малкия и средния бизнес, но се готвят мерки за стимулиране на големи инвеститори в различни сектори – енергетика, туризъм, автомобилостроене и други. Част от тези проекти са идейни проекти.

Стимулите, записани в Закона за инвестициите, не могат да бъдат покрити от бюджета за тази и за следващата година. „Въпросът е дали да оставим тези стимули, които не можем да изпълним или да ги махнем. Отговор след всички разговори все още няма”, заяви тя.

Най-важният стимул у нас е ниската данъчна ставка, обясни още Бобева и добави, че не е привърженик на стимулите.
Специално внимание вицепремиерът обърна на финансирането на бизнеса. Държавата ще работи в три области за подобряване на ситуацията – развитието на капиталовия пазар, подпомагане на търсене на финансиране от международните финансови институции, както и развитието на Българската банка за развитие (ББР).

Подготвени са правилата за облекчено листване на борсата. „През последните години борсата е по-скоро орган за приватизация, отколкото истински капиталов пазар”, коментира Бобева и допълни, че в много случаи след покупката компанията се изтегля от пазара.

Малките и средните предприятия пък ще могат да използват мерките на ББР, за да развиват своята дейност.
Вниманието на правителството през следващата година ще бъде насочено и към иновациите и развитието на публично-частни партньорства. „Трябват ни публично-частни партньорства особено в инфраструктурата, а законът сега ги забранява”, допълни още тя.

Очакванията за 2014 година са за икономически ръст от 1,8%, инфлация от 1,8%, припомни вицепремиерът. Тя изрази надежда износът да ускори своя ръст до 7,2%, а преките чуждестранни инвестиции да бъдат поне 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Проблем ще остане все още високото ниво на безработицата – към 12,6%, отчете вицепремиерът Даниела Бобева.