Калфин поиска договорките за големи енергийни проекти да бъдат публични

Не е възможна процедура за АЕЦ "Козлодуй" без търг, категоричен е евродепутатът.

16.12.2013 | 17:19
Калфин поиска договорките за големи енергийни проекти да бъдат публични

Като данъкоплатец започвам да се обърквам – оказа се, че ще строим и АЕЦ „Белене“, и седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, коментира европейския депутат Ивайло Калфин, предаде Bulgaria on Air.

“Първо искам да знам колко струва това нещо. Второ искам да съм сигурен, че тези споразумения, които се правят, са съобразени с европейските правила - не е възможно да се прави процедура без конкурс“, обясни той.

Припомняме, че в събота пред Американската търговска камара в България енергийният министър Драгомир Стойнев коментира, че правителството не прави търг за избор на технология, защото тогава държавата ще бъде обвързана с дългосрочен договор за изкупуване на произведената енергия. 

Калфин поиска договореностите за двата енергийни проекта, както и за „Южен поток“, да бъдат публични. „Няма причина и търговски тайни, когато плащат данъкоплатците“, смята той.

Що се отнася до „Южен поток“ шестте държави от ЕС, които участват в проекта, трябва да имат водеща роля. Наша работа е дали да бъде договорена дерогация или споразуменията да бъдат преправени спрямо европейското законодателство, допълни още европейският депутат.

Във видеото можете да видите още от коментара на Ивайло Калфин по отношение на проекта за газопровода „Южен поток“ и новите ядрени мощности.