Над 50% от „бързите кредити“ са за ремонт на жилище или автомобил

Небанковите дружества се обявиха против въвеждането на таван на лихвите.

16.12.2013 | 15:47
Над 50% от „бързите кредити“ са за ремонт на жилище или автомобил

Небанкови финансови дружества се обявиха против въвеждането на таван на лихвите по предоставените от тях кредити, научи Bulgaria On Air. Според представители на бранша това противоречи на принципите на пазарната икономика и ще бъде в ущърб на потребителите, защото много компании ще прекратят дейността си.

След серия сигнали до Комисията за защита на потребителите (КЗП) и прокуратурата управляващите решиха да наложат регулация и за кредитите под 400 лева. Според европейския регламент на контрол подлежат всички заеми над 200 евро.

Представители на небанковите институции вече са поискали среща с депутати от бюджетната комисия в парламента, за да изложат своите аргументи „за“ и „против“.

„Ние смятаме за абсолютно неподходяща въвеждането на таван на лихвата“, заяви Здравко Райчев, представител на компания за бързи кредити. Фирмите за бързи кредити са против и въвеждането на лицензионен режим за тяхната дейност, както и повишаването на минималните капиталови изисквания за тях.

Все пак, има и идеи, които те одобряват. Например - предложението за изясняване на произхода на средствата, с които те оперират и извънсъдебното решаване на спорове между потребители и финансови институции.

По данни на небанковите институции над 50% от заемите са за ремонт на жилище или автомобил. Пет на сто от кредитите са за погасяване на задължения, а 3 на сто за лечение.

Вижте още в репортажа на Кремена Кръстева.