Производството в Япония нарадхвърли очакванията през текущото тримесечие

Индексът Tankan се използва като опорна точка от местната централна банка при определяне на паричната политика на Япония

16.12.2013 | 09:34
Производството в Япония нарадхвърли очакванията през текущото тримесечие

Производството в Япония отчете разширяване над очакванията през текущото тримесечие, което подчертава успеха на правителството в съживяването на икономиката само една година след победата на парламентарните избори, пише WBP Online.

Изготвяният от Японската централна банка (ЯЦБ) производствен индекс Tankan нарасна до 16 пункта през приключващото в края на декември тримесецие спрямо постигнатите 12 пункта през предходното. Всеки резултат над 0 пункта е сигнал за подобряване на условията в сектора.

Hidden FieldРезултатът надхвърли леко предвижданията на експертите, които очакваха равнище от 15 пункта.

Според изследването през настоящото тримесечие се наблюдава силно подобрение в условия на търсене на вътрешния пазар. По-оптимистични са данните и перспективите и за чужбина.

Производствените цени са продължили да падат, а запасите от готова продукция са нараснали леко спрямо предходното тримесечие.

Условия за заетост са слабото място в проучването, като подиндексът, който проследява тенденциите в заетостта, е намалял от -1 пункта до -3 пункта.

Индексът Tankan се използва като опорна точка от местната централна банка при определяне на паричната политика на Япония.

Една година след като пое премиерския пост, Шиндзо Абе до голяма степен успя да спази обещанията си за бързо съживяване на изпадналата в дълбока летаргия японска икономика. Най-сериозният проблем, пред който страната бе изправена повече от десетилетие, бе тежката дефлация, която поставяше под натиск вътрешното потребление.

В последните 12 месеца ЯЦБ предприе агресивната монетарна стратегия, която бе насочена към девалвация на йената с цел стимулиране на износа, а оттам и на приходите на местните производители.

Повече за японската икономика може да видите в материала на Bloomberg!