927 човека държат над 50% от глобалния пазар на биткойни

Финладски анализатор направи сечение на пазара с капитализация около 12 млн.

12.12.2013 | 11:06
927 човека държат над 50% от глобалния пазар на биткойни

Дигиталните валути отдавна са източник на ужас за централните банки и регулаторните органи, поради невъзможността да бъдат контролирани. Малко по-детайлното сечение на пазара на биткойни обаче показва едни доста интересни данни, изискващи дълбок анализ.

Диабалансът в собствеността на 12-милионния глобален пазар на биткойни провокира множество коментари на експерти, които се надпреварват да прогнозират докъде ще достигне манията по електронното парично средство.

Финландският предприемач Ристо Пиетила, който е сред активните членове на Bitcointalk.org, е направил анализ за това колко тежък може да стане дисбаланса сред притежателите. Той базира изчисленията си на данните от Bitcoinrichlist.com – платформа, която изследва дейността на биткойн борсите.

Опирайки изследването си на базисната цена от 1 000 долара за един биткойн, Пиетила, заедно с друг биткойн анализатор Марти Малми, приема, че целият пазар на биткойни е с капитализация от 12 млн. броя. Оттук разбивката изглежда по следния начин:

47 човека притежават 28,9% от приблизително 12-те млн. биткойни. Други 880 притежават 21,5%. С други думи, 50,4% от пазара се държи от 927 души, пише Business Insider.

Анонимността е една от основните характеристики, които привличат пазарните участници към биткойните. Никой наистина не знае кой са тези 927 физически лица. Не се ли крие именно в това обаче предимството на биткойните?

Въпреки силната волатилност от последните седмици биткойните се закрепиха солидно в подножието на 1 000 долара. По време на ранната европейска сесия един брой от дигиталната валута се разменя за точно 900 долара при дневен спад от 0,77 на сто.

Повече за биткойните може да видите във видеото на Bloomberg!