На какво се дължи успеха на Berenberg Bank?

Вторият най-стар трезор в света се оказа една от най-малко засегнатите банки по време на последната финансова криза.

15.12.2013 | 09:27
На какво се дължи успеха на Berenberg Bank?

Създаден през далечната 1590 г. германския град Хамбург, Berenberg Bank е вторият най-стар трезор в света. Банката се оказа една от най-малко засегнатите по време на последната финансова криза от 2008 г.

Финансовата институция отдава своето дълголетие и успех на няколко прости правила – откровеност през клиентите и диверсификация на инвестициите.

"Ръководството на Berenberg поема пълна лична отговорност не само за годините, в които са били активни, но и за петте години след пенсионирането им. Например, в случай на липса на ликвидност, дори в случай на банкрут, ние поемаме пълната отговорност с нашето лично състояние“, казва един от тримата управляващи партньори на банката Андреас Бротман.

"На първо място, ако погледнем как започна финансовата криза, ние никога не сме предлагали на нашите клиенти обезпечени ценни книжа и ипотечни облигации от Съединените щати. Ние видяхме във финансовата криза възможност, защото ние не бяхме засегнати от нея. През 2008 и 2009 г. получихме шанса да привлечем най-добрите таланти на пазара, когато нашите конкуренти имаха проблеми. Възползвахме се от тази възможност и заявихме желанието си да притежаваме най-добрите анализатори, най-добрите експерти“, отбелязва Бротман.

От банката посочват, че клиентите се интересуват от произведения на изкуството, както и от други активи, които донякъде са нетрадиционни за една банкова институция. "Ние също така им даваме съвети и в областта на недвижмите имоти“.

Повече за Berenberg Bank вижте в материала на Bloomberg!