Споразуменията за „Южен поток“ са в унисон с международното право,заяви Медведев

Той подчерта още, че Русия е готова за консултации, за да избегне забавяне на реализацията на проекта.

10.12.2013 | 17:35
Споразуменията за „Южен поток“ са в унисон с международното право,заяви Медведев

Споразуменията за изграждането на газопровода „Южен поток“ са в унисон с международното право, а то има превес над законодателството на Европейския съюз. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев след срещата си със словенския премиер Аленка Братушек. Медведев изтъкна, че няма съмнение, че Европа ще получи газ по „Южен поток“ в заложените срокове.  Той обаче отвори врата за преговори с ЕС. 

„За да избегнем  забавяне на проекта, ние сме готови да проведем консултации, в които да вземем предвид интересите на съюза, преди да вземем решение“, коментира Медведев. Миналата седмица Европейската комисия съобщи, че двустранните договори за изграждането на газопровода между Москва и държавите, през които минава трасето, са в нарушение на законодателството на ЕС и трябва да бъдат предоговорени  от самото начало с Русия.

В отговор на критиките от страна на Европейската комисия преди ден премиерът Пламен Орешарски заяви, че „няма как сега да сме сбъркали- договорът с Русия за "Южен поток" е сключен през 2008“.  Той допълни още, че по този повод предстои среща на икономическия министър Драгомир Стойнев с европейския комисар по въпросите на енергетиката  Гюнтер Йотингер.