Европа върви към финални решения за банковия съюз

Финансовите министри първо трябва да постигнат споразумение за единния механизъм за оздравяване на банките

10.12.2013 | 13:16
Европа върви към финални решения за банковия съюз

Европа се приближава все повече до банковия съюз, който ще донесе „истинска революция“ във финансовата система, прогнозира френският министър на финансите Пиер Московиси, цитиран от Financial Times.

На 19 и 20 декември лидерите на Европейския съюз ще се съберат на среща, за да вземат решения за банковия съюз. Въпреки това е възможно финансовите министри да се срещнат и по-рано за да изгладят съществуващите политически различия по въпроса.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че до момента е свършена много работа във връзка с постигането на политическо споразумение за надзора на банките. Той прогнозира, че въпросът ще бъде финализиран до края на 2013 г.

Преди да се стигне до този момент, министрите обаче трябва да постигнат съгласие относно обхвата и операционния режим на единния механизъм за оздравяване на банките, които са затруднени.

Идеята е той да бъде изпълняван от Европейската комисия и освен това да функционира едновременно с единния надзорен механизъм на Европейската централна банка, който ще следи директно големите банки и индиректно малките. Това ще се случва чрез националните институции.

Вторият механизъм, към който могат да се присъединяват и страни извън еврозоната ще започне да функционира в края на 2014 г. След като ЕЦБ инспектира възможностите на големите банки и  установи дали са достатъчно стабилни или имат нужда от свеж капитал.

Германия обаче не е съгласна комисията да разполага с толкова големи правомощия.