Пекин налага нови кредитни лимити на чуждите банки

Според предвижданите промени междубанковото кредитиране ще бъде ограничено до 50% от депозитната база на банките

10.12.2013 | 11:36
Пекин налага нови кредитни лимити на чуждите банки

Чуждестранните банки, опериращи в Китай, предупредиха, че ще претърпят значителни допълнителни щети от новите правила, насочени към ограничаване на задбалансовото кредитиране на местните банки.

Пекин изготви разпоредби, с които да ограничи междубанковите заеми, след като финансовите институции ги използваха да заобикалят наложения от правителството кредитен контрол. Рестрикциите са насочени към местните банки, които в последните години увеличиха значително междубанковия си бизнес. Но чуждестранните банки в Китай се страхуват, че и те може да попаднат под ограниченията.

Ако новите правила влязат в сила, чуждестранните банки ще изгубят значителен финансов ресурс. Печалбата им също ще се свие, споделят чуждестранните банкери пред Financial Times, цитирани от CNBC.

През последните три години междубанковите активи почти се удвоиха. Банките прикриват отпуснати кредити за компании като кредити за други банки, като по този начин заобикалят тавана на застраховките по кредитите, а също така избягват и по-строгите капиталови изисквания.

За разлика от местните си конкуренти за чуждестранните инвеститори междубанковият пазар не се използва като канал за сенчестото банкиране. Вместо това той изпълнява две цели. Първата – за тези банки със слаба депозитна база, което е факт за повечето чужди банки в Китай, кредитирането на междубанковия пазар е основен източник на средства за финансиране. Втората – когато чуждите банки получат огромни депозити, най-вече от големи мултинационални компании, те разчитат на междубанковия пазар, за да получат по-висока възвращаемост.Hidden Field

Регулаторните органи може да засегнат и двете страни на уравнението. Според разпоредбите междубанковото заемане или кредитиране ще бъде ограничено до 50% от депозитната база на банките.

Големите чужди банки в Китай, що се касае до размера на депозитите, като HSBC, например, ще бъдат по-малко засегнати от правилата, защото притежават по-голям портфейл от корпоративни и малки клиенти. Но такива случаи са изключение.

Повече за икономиката на Китай в материала на Bloomberg!