Барак Обама поздрави СТО за постигнатото споразумение

Новото споразумение ще премахне бюрокрацията по целия свят, заяви американският президент

09.12.2013 | 12:30
Барак Обама поздрави СТО за постигнатото споразумение

Президентът на САЩ Барак Обама оцени високо работата на Световната търговска организация (СТО), която постигна първото си официално споразумение в последните близо 20 години.

Hidden Field"Малките предприятия ще бъдат сред тези, които ще се възползват най-много от сделката", заяви американският президент.

СТО преодоля две големи предизвикателства – от Индия и от една група от страни от Латинска Америка, водени от Куба. Сделката бе подписана официално в събота в Бали, Индонезия. Според оценки на експерти споразумението ще разшири глобалното икономическо производство с около 1 трлн. долара.

"Тази нова сделка, и особено новото споразумение за улесняване на търговията, ще премахне бюрокрацията по целия свят", заяви Обама в изявление в Белия дом.

"Споразумението на СТО в Бали също така представлява подмладяване на многостранната търговска система, която поддържа милиони американски работни места. Като американци, ние сме горди с лидерската роля на САЩ в достигането на това съгласие. Искам да поздравя генералния директор на СТО Роберто Карвальо де Азеведо и нашите колеги за това постижение", посочи американският държавен глава.

Повече за споразумението на СТО вижте във видео материала!