БВП на Япония е нараснал само с 1,1% през третото тримесечие

Ревизираните от правителството данни за БВП на страната не носят много окуражаващи сигнали

09.12.2013 | 10:55
БВП на Япония е нараснал само с 1,1% през третото тримесечие

Японското правителство занижи първоначалната оценка за растежа на страната през третото тримесечие, посочвайки, че капиталовите разходи са били по-ниски от първоначално изчислените и след като слабото външно търсене изгуби инерцията, получена от икономическата политика на министър-председателя Шиндзо Абе.

Брутният вътрешен продукт на Япония е нараснал с 1,1% на годишна база за периода юли-септември спрямо второто тримесечие, ревизирайки надолу първоначалната оценка за ръст от 1,9% на годишна база, публикувана преди три седмици. Анкетираните от Nikkei и Wall Street Journal икономисти очакваха ревизираната прогноза да бъде до 1,5 на сто, пише MarketWatch.

Това е сериозен спад спрямо първата половина на годината, когато японската икономика се разшири с около 4 на сто, задминавайки дори растежа на американската. Икономиката на САЩ нарасна с повече в сравнение с японската през третото тримесечие – цели 3,6 на сто.Hidden Field

С наближаването на края на годината японското правителство и централните банкери продължават да разчитат на възстановяването на износа и вътрешните бизнес инвестиции.

Именно тях те виждат като ключови, за да продължи икономиката своя подем след планираното повишение на данъка върху продажбите през април следващата година. Ревизираните данни за БВП не носят много окуражаващи сигнали.

Правителството понижи и прогнозата за размера на капиталовите разходи – те остават без промяна. Първоначално бе отчетен ръст от 0,7 на сто. Данните показаха, че материалните запаси са нараснали с 0,7% на годишна база през третото тримесечие.

Но възстановяването на икономиката изгуби инерция през третото тримесечие, тъй като цените на акциите се стабилизираха, спадът на йената е в застой и след като икономическият растеж на развиващите се пазарни икономики се забави повече от очакваното. А те формират две трети от японския износ.

Повече за икономиката на Япония можете да разберете от видео материала.