Гърция прие бюджета за 2014 г.

Новата финансова рамка предвижда съкращение на държавните разходите в размер на 3,1 милиарда евро.

08.12.2013 | 11:27
Гърция прие бюджета за 2014 г.

Гръцкият парламент прие бюджета за 2014 година. Новата финансова рамка предвижда съкращение на държавните разходи в размер на 3,1 милиарда евро.

Управляващата коалиция прие бюджета с малко мнозинство. Той беше подкрепен от 154 от общо 300 депутати. „За“ гласуваха двете партии в правителсвената коалиция – Нова демокрация и ПАСОК. Само един от управляващите се въздържа.

При гласуването не взеха участие трима депутати от крайнодясната партия "Златна зора", които са в затвора.

По време на дебатите премиерът Андонис Самарас заяви, че бюджетът за идната година ще бъде истинска революция в икономическата сфера. Той увери, че догодина Гърция ще преодолее безработицата и дори цитира думите на Нелсън Мандела, че „нещо изглежда невъзможно, докато не се направи“.

Левият лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас веднага опонира с коментара, че новата финансова рамка само затвърждава пътя към унищожението на Гърция. „Бюджетът няма да бъде преразгледан от чуждестранните кредитори, а от СИРИЗА, която ще дойде на власт, за да ви отърве от тройката“, закани се Ципрас.

Според партията "Независими гърци" финансовата рамка е "нова трагедия за гръцкия народ", тъй като дълговете ще плащат бъдещите поколения до 2057 година.

За първи път след шест години на икономически спад финансовата рамка предвижда ръст на БВП от 0,6 %.

Mеждународните кредитори обаче обявиха, че отлагат мисията си в Атина за януари, като замразяват предназначения за страната транш от 1 милиард евро.