Британски министър очаква икономиката да нарасне с до 2% през 2013 г.

Възможността Обединеното кралство да напусне ЕС е много отдалечена, заяви Винс Кейбъл

06.12.2013 | 15:48
Британски министър очаква икономиката да нарасне с до 2% през 2013 г.

Икономиката на Обединеното кралство може да нарасне с до 2% през тази година, заяви британският министър на търговията Винс Кейбъл.

"Ние се възстановяваме. През тази година растежът ще е около 1,5%, може би дори 2 на сто, докато през следващата ще достигне 2,5%", посочи Кейбъл, цитиран от MarketWatch.Hidden Field

Изявлението му дойде един ден, след като финансовият министър на страната Джордж Озбърн заяви, че Службата бюджетна отговорност очаква британската икономика да нарасне с 1,4% през тази година и с 2,4% през 2014 г.

Новите прогнози нахвърлят чувствително преходните очаквания на институцията, оповестени през март. Тогава СБО заложи на ръст от 0,6% през 2013 г. и от 1,8% през 2014 г.

Представените от независимата от правителството финансова институция прогнози като цяло са в съответствие с тези на големите международни организации. Международният валутен фонд очаква икономическия растеж на Великобритания да достигне 1,4% през тази година и 1,9% през следващата.

Винс Кейбъл засегна и широко дискутираната в последните месеци тема за евентуално напускане на Европейския съюз от страна на Обединеното кралство. По думите му това е една "много, много отдалечена възможност", която той оцени с шанс от "може би 5%, не повече".

Повече за британската икономика вижте в материала на Bloomberg!