СТО е близо до постигнане на ново глобално търговско споразумение

Финализирането на сделката за момента е възпрепятствано от настойчивостта на Индия

06.12.2013 | 15:04
СТО е близо до постигнане на ново глобално търговско споразумение

Преговорите между близо 160-те страни-членки на Световната търговска организация (СТО) навлязоха в последния си ден в петък. Някои официални лица дадоха ясни сигнали, че възможността за постигане на ново глобално търговско споразумение е все по-реална.

"Ние сме много близо", заяви в индонезийската столица Бали говорителят на СТО Кийт Рокуел, цитиран от Ройтерс. "Така, както стоят нещата сега, имаме обещаващи перспективи", допълни той.

Само ден по-рано обаче сделката, която може да добави около 1 трлн. долара към оборота на глобалната търговия, бе на крачка от колапс.

Напредъкът в последните часове бе постигнат на базата на консенсус между всички членове на организацията. Фокусът в момента е насочен към Индия, която се оказва основен препъни-камък за първата глобална търговска спогодба на СТО от две десетилетия насам.

Официалните представители на Ню Делхи настояват, че няма да се правят компромиси с политиката си на субсидиране на хранителни продукти, което е в противоречие с плановете на САЩ и други от развитите страни.

Генералният директор на СТО Роберто Азеведо заяви пред делегатите в началото на последния ден от преговорите, че има още много работа за вършене преди да се постигне споразумение. Въпреки това тонът му звучеше оптимистично относно перспективите за успех.

В последните 12 години СТО проведе множество преговори за постигане на глобално споразумение, които обаче винаги се оказваха безрезултатни. По този повод дипломати предупредиха, че нов провал в Бали ще разруши доверието в СТО. Това най-вероятно ще накара развитите страни да се насочат към регионални и двустранни търговски споразумения.

Повече по темата в материала на Bloomberg!