ЕЦБ остави основния лихвен процент без промяна

Основната лихва остава на рекордно ниското равнище от 0,25%

05.12.2013 | 17:20
ЕЦБ остави основния лихвен процент без промяна

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави без промяна основния си лихвен процент на рекордно ниското равнище от 0,25 на сто, съобщава Bloomberg.

Решението бе очаквано за пазарите, след като преди месец базираната във Франкфурт институция изненада всички с понижението на ставката с 25 базисни пункта. Тогава централните банкери аргументираха хода си със сигналите, че икономиката на валутния блок забавя възстановяването си от най-дългата рецесия в историята.

Непосредствено след публикуването на решението еврото поевтинява с 0,07 на сто до 1,3584 щатски долара.

Последните икономически данни от континента показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на валутния блок е нараснал със сезонно изгладените 0,1% през третото тримесечие спрямо ръста от 0,3% в предходните три месеца.

Измерен на годишна база, БВП на еврозоната се е свил с 0,4% през тримесечието, като и тук окончателната оценка съвпадна с предварителните данни, публикувани в средата на ноември. В периода април-юни пък бе отчетено отстъпление от 0,6%.

"Разходите на домакинствата за крайно потребление имаха неутрален принос за растежа на БВП, докато приносът на инвестициите бе положителен. Положителният принос на изменението на запасите (0,3 процентни пункта) бе компенсиранo от отрицателния принос на външната търговия (-0,3 процентни пункта)", посочи в доклад Евростат.

Друг публикуван през тази седмица доклад на европейската статистическа служба показа, че продажбите на дребно в еврозоната са отстъпили с 0,2% през октомври на месечна база. Месец по-рано измерителят отчете понижение от 0,6%.

Резултатът изненада неприятно пазарните участници, които прогнозираха ръст от 0,1%.

Същевременно Английската централна банка (АЦБ) също остави без промяна основната си лихва на ниво от 0,5 на сто. Обемът на програмата за покупки на активи пък бе запазен на равнище от 375 млрд. паунда.

Чрез поредното запазване на размера на ставката гуверньорът Марк Карни отново спази даденото си през август обещание, че банката няма да вдига основния лихвен процент, докато безработицата не отстъпи до 7%.

АЦБ не е променяла основната лихва от март 2009 г. Обемът на програмата за закупуване на облигации пък остава без изменение от юни 2012 г.

Курсът на британския паунд спрямо американските пари се движи в относително тесни граници. GBP/USD губи 0,30 на сто до 1,6335.