Сръбският премиер вижда в Русия един от най-големите търговски партньори на страната

Руска компания ще строи нова фабрика в сръбския град Ягодина

04.12.2013 | 17:30
Сръбският премиер вижда в Русия един от най-големите търговски партньори на страната

„Русия е един от основните търговски партньори на Сърбия, заедно с Италия и Германия“, заяви сръбския премиер Ивица Дачич по време на среща с руски бизнесмени в град Ягодина.

Именно на това място руската компания North Karton ще постои фабрика за производство на амбалаж за селскостопанска продукция.

Руските предприемачи, водени от Владимир Словохотов, който е собственик на North Karton, бяха приветствани на Дачич, който заяви, че те трябва да се чувстват като у дома си, защото се намират сред приятели.

Той сподели, че се радва на нарастващото присъствие на руски компании в страната и  напомни за започналото на 24-и ноември строителство на наземната част на газопровода „Южен поток“ на територията на Сърбия. По думите му ще позволи по този проект да бъдат ангажирани хиляди хора и множество компании.

Дачич заяви, че правителството подготвя програма, чиято цел е да увеличи износа и развитието на местното селско стопанство. Той обясни, че през първите девет месеца на 2013 г. икономиката на страната е отбелязала малък ръст и е особено доволен от факта, че индустриалната продукция се е увеличила с повече от 5 на сто спрямо същия период миналата година.

Руският пазар е огромен и Сърбия трябва да подходи организирано към износа на своята земеделска продукция, подчерта още той.

Преди седмица сръбски издания писаха, че има опасност страната да се превърне във втора Украйна, тъй като руското влияние в нея се засилва.