БВП на Австралия се разшири с 0,6% през третото тримесечие

По-високият ръст на БВП през третото тримесечие е бил възпрепятстван от спада в частните инвестиции

04.12.2013 | 09:47
БВП на Австралия се разшири с 0,6% през третото тримесечие

Aвстралийската икономиката се е разширила със стабилен, но по-бавен от прогнозираното темп през предходното тримесечие, съобщава WBP Online. По-ниската от очакваното икономическа активност е дошла вследствие на свиването на инвестициите, които обаче отчасти са били конпенсирани от по-големи публични инвестиции.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Австралия е нараснал с 0,6% през трите месеца до края септември, показаха данните на Националното бюро по статистика. Резултатът остана както под ревизирания ръст за второто тримесечие от 0,7%, така и под пазарните очаквания, които бяха сходни.Hidden Field

Измерен на годишна база, растежът на БВП се забави до 2,3% от 2,6% тримесечие по-рано.

Засилването на публичните инвестиции е било основен положителен принос за нарастването на производителността в периода юли-септември, добавяйки 1,3 процентни пункта към БВП. Същевременно нетният износ е добавил 0,7 процентни пункта, а разходите за крайно потребление са допринесли с 0,4 процентни пункта.

На другия полюс са се намирали частните инвестиции, чиито спад е "изял" 1,4 процентни пункта от БВП.

По-рано тази седмица Централната банка на Австралия запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 2,5%. Въпреки това банкерите отбелязаха, че курсът на австралийския долар е "неудобно висок".

В изявление след последното заседание за 2013 г. гуверньорът Глен Стивънс заяви, че икономиката се нуждае от по-слаба валута. По думите му при положение, че не бъдат взети дългосрочни мерки в тази насока, тенденцията за отслабване на икономическия растеж ще се запази.

Други публикувани тази седмица данни показаха, че ръстът на продажбите на дребно се е забавил до 0,5% през третото тримесечие спрямо периода април-юни. Въпреки това индикаторът надхвърли леко очакванията на експертите за покачване от 0,4%.

По време на късната азиатска сесия "Австралиецът" отбелязва чувствителен дневен спад спрямо щатския долар, поевтинявайки с 1,07% до 0,9038.

Повече за австралийската икономика в материала на Bloomberg!