Николай Стоянов: Факторингът има дисциплиниращ ефект спрямо длъжниците

На 3.6% от БВП се оценява факторинг пазара в България за изминалата година, коментира банкерът.

03.12.2013 | 19:16
Николай Стоянов: Факторингът има дисциплиниращ ефект спрямо длъжниците

През следващите две години финансирането и управлението на вземанията по отложени плащания чрез услугата „факторинг“ ще продължи да се развива, коментира в ефира на Bulgaria On Air Николай Стоянов, началник отдел „Корпоративно транзакционно банкиране” в Пощенска банка. Той подчерта, че продуктът става все по-популярен сред българските компании. По думите му предимствата на факторинга пред обикновен оборотен кредит са в по-добрата гъвкавост, простотата по отношение на предоставянето на прозрачни линии по управление и събиране на вземанията. От финансовия продукт полза могат да имат компании, които работят с отложени плащания. Предвид факта, че голяма част от икономиката ни е експортно ориентирана и че около 60% от износа е за страни от ЕС, Стоянов смята, че факторингът има добър потенциал   за разрастване.

Банкерът подчерта, че услугата е добро решение за справяне с междуфирмената задлъжнялост. Нещо повече- има дисциплиниращ ефект по отношение на плащанията на контрагентите на дадена компания.

Най-често сключваните договори за финансиране и управление на отложените плащания са за период от 60, 90 и 120 дни.
За миналата година факторинг пазарът у нас се оценява на 3.6% от БВП на страната, подчерта още Стоянов и допълни, че за Европа този процент е между 7 и 10 на сто.

По думите му услугата все още набира популярност у нас. По-динамичното й развитие започва след 2008 с настъпването на финансовата криза.