Кредиторите на Острова са отпуснали повече заеми през третото тримесечие

Най-значителна част на скока се дължи на гигантите Lloyds Banking Group и Nationwide Building Society

02.12.2013 | 16:49
Кредиторите на Острова са отпуснали повече заеми през третото тримесечие

Участващите в схемата за субсидиране на жилищното строителство британски кредитори са увеличили отпускането на заеми през третото тримесечие с най-голямата сума от началото на програмата, съобщава MarketWatch.

Hidden FieldПубликуваните в понеделник данни на Английската централна банка (АЦБ) показаха, че 42-те кредитора от програмата са отпуснали общо 5,82 млрд. паунда за домакинствата и бизнеса в периода юли-септември. Сумата е най-голямата за всички тримесечни периоди, през които схемата за субсидиране е активна.

Докладът на АЦБ показа още, че най-значителна част на скока се дължи на гигантите Lloyds Banking Group и Nationwide Building Society. Lloyds са отпуснали 3 млрд. паунда спрямо 3,1 млрд. тримесечие по-рано. При Nationwide пък е отчетен минимален ръст до 2,72 млрд. паунда.

През миналата седмица АЦБ и Министерството на финансите на Великобритания съобщиха, че програмата за субсидиране ще се фокусира върху кредитирането на малки и средни предприятия, а не на домакинства. Ходът отбеляза една от най-големите промени в посоката на политиката на централната банка, след като Марк Карни пое кормилото от Мървин Кинг по-рано тази година.

"Новината не е потвърждаване на балон, а по-остър сигнал към банките за гъвкавите стандарти при ипотечното кредитиране", заяви по повод решението стратегът в Monument Securitie Марк Освалд.

"Това всъщност е атака в посока реформа във финансовия сектор, която очаквахме от Карни след назначаването му", добави още той.

Повече за икономиката на Великобритания може да научите от материала на Bloomberg!