Служители във ВЕИ излязоха на протест

Поводът е предложението на управляващите да обложат с 20% приходите на зелените централи.

02.12.2013 | 16:33
Служители във ВЕИ излязоха на протест

Производители на зелена енергия протестираха пред министерствата на Икономиката и на Финансите по повод предложението на управляващите да се облагат приходите на зелените централи с 20-процентна данъчна ставка.

ВЕИ-производителите определиха мярката като противоконституционна, която може да засегне и банковата система.

При гласуване на второ четене на Бюджет 2014 в парламентарна Комисия по бюджет и финанси депутатите приеха въвеждането на таксата за производството на зелена енергия. Идеята на „Атака“ ще залегне в бюджета за следващата година, който се очаква да бъде гласуван тази седмица.

ВЕИ компаниите мотивираха протеста си като се позоваха на Конституцията, в която е записано, че вложенията на български и чуждестранни инвеститори се закрилят от закона. Според тях мярката ще доведе до фалит на хиляди фирми в сектора.

„Това предложение идва от националистическа партия, но на практика удря само българските инвеститори, защото всички чужди инвеститори произхождат от страни, които са подписали конвенцията за защита на инвестициите в енергетиката и ще си върнат милиарди, които са инвестирали в този бизнес“, коментира  Никола Николов, производител на зелена енергия.

По неговите думи не зелените централи дебалансират енергийната система, а когенерациите. Той твърди, че те не спазват Закона за енергетиката, произвеждат предимно ток, който се изкупува на висока преференциална цена, а генерират по- малко топлоенергия от необходимото.

Според Меглена Русинова от Българска фотоволтаична асоциация предложението „по същество е незаконно, защото със задна дата вече промяна вече сключени договори, гарантирани със закон от българската държава.

Според производителите на "зелена енергия" в сектора са вложени над 4 милиарда евро и създадени хиляди работни места. Приходите от налога ще засегнат производителите на енергия от вятър и слънце. Средствата ще останат в централния бюджет и ще играят ролята на буфер. Управляващите са убедени, че след въвеждането му не ни очакват санкции от Брюксел, защото вече подобен данък има в редица европейски страни.