Украинските протести прераснаха в сблъсъци с полицията

Полицията използва сълзотворен газ срещу гражданите

02.12.2013 | 10:03
Украинските протести прераснаха в сблъсъци с полицията

Украинските демонстранти продължават националния протест и успяха да превземат правителствени сгради след ожесточени сблъсъци в Киев в първия ден на декември, съобщава AFP. Над 100 000 души излязоха по улиците с искане за предсрочни избори, след катo правителството отказа да сключи споразумение с ЕС.

Според Guardian това са най-големите национални протести в страната от Оранжевата революция през 2004 г. Гражданите са недоволни от решението Украйна да се оттегли от пакта за интеграция в ЕС в полза на по-близките си отношения с Русия. В периферията на демонстрациите се стигна и до насилие, след като малки групи от протестиращи щурмуваха правителствени сгради и имаше сблъсъци с полицията.

Гражданите превзеха кметството. При опит да щурмуват сградата на президентската администрация се стигна до сблъсъци. Полицаите отвърнаха със сълзотворен газ и звукови гранати.

От своя страна градските власи твърдят, че площадът в Киев най-сетне трябва да бъде освободен, за да може да бъде издигната коледната елха.

Говорителят на киевската полиция Олга Билик заяви, че около 100 служители на реда са били ранени при сблъсъците в неделя. Близо 50 демонстранти са били лекувани след като са получили различни наранявания.

От своя страна говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки призова властите в украинската столица да зачитат правото на гражданите на свободно изразяване и обяви, че „насилието и сплашването не трябва да имат място в днешна Украйна“.

Президентът Янукович обяви пред местните медии, че Украйна вече е избрала своя „исторически път“, като се ангажира с по-тесни връзки с ЕС. Той също така подчерта, че близките отношения с Брюксел ще бъдат осъществени, едва когато Киев бъде третиран като „равноправен партньор и желанията му бъдат взети под внимание“.