Китай размрази процедурите за нови IPO-та

Списъкът с чакащите одобрение компании е толкова голям, че процесът на обработката им най-вероятно ще отнеме три години

02.12.2013 | 09:47
Китай размрази процедурите за нови IPO-та

Китайските регулаторни органи представиха законодателни промени, които ще позволят нови първични публични предлагания (initial public offering – IPO) през 2014 г. след замразяването на процедурите в последната повече от година.

През уикенда регулаторите публикуваха дългоочакваните нови правила, които включват по-строг контрол, но и по-кратки срокове за разглеждане на кандидатурите. Чрез хода си Китайската регулаторна комисия по ценните книжа цели подобряване на контрола на фондовия пазар с надеждата да се увеличи доверието на инвеститорите, пише CNBC.

Процедурите по приемане на нови IPO-та бяха замразени през ноември 2012 г. Сега регулаторите изразиха загриженост по отношения на огромната бройка компании, подали молби за листване на борсата в Шанхай в последните месеци.

"Има 600 компании, които са подали заявления за IPO и които чакат през последните две години. Ще има и още 800, които ще подадат нови молби", заяви Франк Тан, главен изпълнителен директор на Fountainvest Partners по време на икономически форум в Хонконг през миналия месец.

"Дори и Китай да обработва по две кандидатури на ден, процесът най-вероятно ще отнеме три години, за да се изчисти списъка с чакащите", добави още той.

Новите регламенти бяха оценени положително от Goldman Sachs. Според финансовия гигант акцент се поставя върху пазарно-ориентираните решения и инвеститорския интерес.

"Като цяло, ние вярваме, че най-големите бенефициенти са брокерите, банките и секторите с възходящ тренд на дивидентите", посочиха от Goldman.

Повече за новите правила за IPO-та в Китай може да научите от материала на Bloomberg!