Инфлацията в еврозоната се ускори до 0,9% през ноември

Въпреки ръста твърде вероятно е през следващата година ценовият натиск да отслабне, заяви експерт от Citigroup.

29.11.2013 | 18:08
Инфлацията в еврозоната се ускори до 0,9% през ноември

Инфлацията в еврозоната се ускори повече от очакваното през ноември, подобрявайки позициите си по-близо до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за първи път от четири месеца.

Измерена на годишна база, потребителската инфлация в рамките на валутния съюз е нараснала с 0,9% през вече отминаващия ноември спрямо постигнатите 0,7% месец по-рано. Средната прогноза в проучването на Bloomberg показа равнище от 0,8 на сто.

"Ръстът в поскъпването на потребителските стоки до голяма степен бе факт поради базови ефекти в областта на енергетиката", заяви икономистът в Citigroup Inc в Лондон Гийом Meнуе.

"След като ги извадим от изчислението, твърде вероятно е през пролетта на следващата година да получим отново доказателства, че ценовият натиск отслабва", добави още той.

Последните данни на европейската статистическа служба Евростат маркираха десетия пореден месец, в който размерът на инфлацията е под заложената цел на ЕЦБ от 2 на сто. По-рано този месец базираната във Франкфурт финансова институция намали основния си лихвен процент по рефинансиране до 0,25 на сто, за да стимулира растежа в крехката икономика на еврозоната.

Тогава президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че регионът се нуждае от рекордно ниското равнище на разходите по заемите, за да се пребори с "продължителния период" на слаб растеж на потребителските цени и "много високата" безработица.

Друг доклад на Евростат показа, че безработицата във валутния блок се е понижила до 12,1% през октомври спрямо 12,2% месец по-рано. Анкетираните от Bloomberg 34 икономисти прогнозираха, че ставката ще остане непроменена.
"Ще отчетем нов спад на инфлацията", посочи Meнуе. -"За ЕЦБ това означава, че вероятността от допълнителни парични стимули е доста значителна. Така че ние очакваме ново понижение с 25 процентни пункта на основната лихва около второто тримесечие на 2014 г.", допълни още анализаторът.