Диселблум: Приемам понижението на рейтинга като сериозен сигнал

Това просто потвърждава необходимостта да се даде тласък на някои от реформите, заяви холандският финансов министър

29.11.2013 | 17:54
Диселблум: Приемам понижението на рейтинга като сериозен сигнал

Холандският финансов министър Йерун Диселблум заяви, че приема като сериозен сигнал понижението на рейтинга на страната и настоя за допълнителни икономически реформи.

"Взимам тези рейтинги на сериозно, защото пазарът ги взема на сериозно", заяви той пред CNBC, след като S&P отне топ оценката на Холандия, смъквайки я до АА+.

"Това просто потвърждава необходимостта да се даде тласък на някои от реформите, така че да получим по-добри данни за растежа", добави още Диселблум.

От агенцията за кредитни рейтинги заявиха, че перспективите за икономически растеж на страната са по-слаби от очакваното. Въпреки това S&P запази стабилната си прогноза.

Наскоро другите две водещи рейтингови агенции – Moody's и Fitch, потвърдиха топ оценките си за Холандия. С оглед на това Йерун Диселблум отбеляза, че е изненадан от днешното понижение.

S&P прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 1,2% през 2013 г. преди да нарасне с 0,5 на сто през 2014 г.

По думите на Диселблум прогнозите на агенцията са в съответствие с очакванията на холандското правителство.

"Ръст от 0,5 на сто не е достатъчно силен, точно затова ние работим по програма за реформи", посочи министърът.

Холандското правителство трябва да се "справи с редица структурни проблеми в икономиката ни, като пазара на труда, пазара на жилища, както и пенсиите, а това са основните фактори, които спъват икономическото ни възстановяване", каза още той.

Изявлението на финансовия министър дойде на фона на засилващите се опасения за пазара на жилища в Холандия. Според някои експерти обаче тежка корекция би намалила допълнително потребителските разходи и би разширила спада на икономическата активност в страната.

"Ние променяме нашата политика, особено по отношение на намаляването на данъка на пазара на жилища... Очакваме пазарът на жилища да започне да се възстановява от следващата година, като много от домакинствата ще са в състояние да направят авансови плащания по ипотеките си", добави още Диселблум.