Правителството на Австралия отхвърли сделка за 2,55 млрд. долара

Поглъщането на компанията за зърнени култури GrainCorp от американския аграрен гигант ADM ще засегне конкурентноспособността на местните производители

29.11.2013 | 12:38
Правителството на Австралия отхвърли сделка за 2,55 млрд. долара

Австралия отхвърли оферта на стойност 2,8 млрд. австралийски долара (2,55 млрд. американски долара) за придобиването на компанията за зърнени култури GrainCorp от американския аграрен гигант Archer Daniels Midland (ADM) днес. С това си странно решение държавата отстъпи под натиска на зърнопроизводителите, пише Ройтерс.

Сделката беше първото изпитание за обещанието на консервативното правителство, че Австралия е „отворена към бизнеса“ след победата на Либералната партия на премиера Тони Абът на изборите през септември. Финансовият министър на Австралия Джо Хоки каза, че отхвърля предложението съобразно националните интереси. „Много от участниците в сектора, особено производителите в източните райони, изразиха опасенията си, че предложеното придобиване ще намали конкурентноспособността им и ще засегне достъпа им до запасите от култури, логистиката и разпространителната мрежа“ каза той.

„Имайки предвид, че конкуренцията се изостря все повече и се появяват нови конкурентноспособни формации, не смятам, че сегашният момент е подходящ за пълно придобиване на този ключов за Австралия бизнес“, каза Хоки. Той добави, че би подкрепил увеличаването на дела на ADM в GrainCorp до почти 25% от 20%, но енергично предпазва австралийската компания от придобиване. Акциите на GrainCorp затвориха сесията във вторник на 11,20 австралийски долара, а тези на ADM - на 12,20 австралийски долара за акция.

Австралия е вторият най-голям износител на пшеница, а GrainCorp е най-голямата публична компания в държавата, осигурявайки около една трета от производството на пшеница в страната. „Разочаровани сме от това решение“, каза председателят и изпълнителен директор на ADM Патриша Вьорц в изявление. „Ние сме убедени, че придобиването на GrainCorp щеше да бъде от полза както за акционерите на ADM и Graincorp, така и за зърнопроизводителите и австралийската икономика“.

ADM е една от четирите водещи компании в сектора от десетилетия насам и искаше чрез придобиването на GrainCorp да подобри достъпа си до азиатските пазари. По-рано сделката беше одобрена от регулатора, следящ за спазването на законите за конкуренцията и анализаторите очакваха тя да стане факт. Но сделката предизвика разрив между Либералната партия, чийто профил е насочен към инвестициите и основният й партньор – Земеделската национална партия, която се противопостави на споразумението.

Лидерът на Либералната партия Уорън Тръст, който е и вицепремиер, беше едно най-изтъкнатите лица, които се обърнаха към Хоки, за да отхвърли предложението. Доводите му бяха безпокойство относно продаването на държавни активи на чужди компании и намаляването на конкурентоспособността.

Всяка година много малко чужди инвестиции не биват одобрени от австралийските власти и неуспехът на ADM с GrainCorp съвсем не е първата чуждестранна сделка в сектора. Хоки сподели, че сделката е единствената от 131 заявки за големи чужди инвестиции, която е отхвърлена, откакто той е встъпил в длъжност.

Интересът на ADM към GrainCorp е част от вълната на интерес към австралийското земеделие и от съвсем скоро към млечното производство на континента. По време на преговорите ADM беше съветвана от банките Citi и Barclays, а GrainCorp – от Credit Suisse и Greenhill.

Повече по темата във видеото на Bloomberg!