Лидерите на ЕС не са оптимисти за сътрудничеството с Украйна

Въпреки това се надяват да направят пробив

29.11.2013 | 10:33
Лидерите на ЕС не са оптимисти за сътрудничеството с Украйна

Лидерите на Украйна и Европейския съюз (ЕС) не постигнаха споразумение за съживяване на преговорите по споразумението за свободна търговия в първия ден от срещата на върха на ЕС, която се провежда в столицата на Литва Вилнюс, съобщава ВВС.

Президентът на Украйна Виктор Янукович замрази преговорите по споразумението заради засиления натиск на Москва. Той отхвърли и условието, поставено от Брюксел за подписване на споразумението – да бъде освободена от затвора Юлия Тимошенко, бивш премиер и лидер на опозицията в Украйна, но поиска по-голяма финансова подкрепа от ЕС.

Янукович се оплаква, че Брюксел не е предложил достатъчна подкрепа за Киев на фона на агресивните действия на Москва, която предлага кредити и отстъпки от някои цени, но същевременно налага безпрецедентни бариери пред украинския износ, посочва Ройтерс.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте коментира пред агенция Франс Прес, че „аргументите на ЕС не стигат до ушите и ума на президента Янукович“.

„Виждаме, че позициите не са се променили“, посочва Грибаускайте.

„Всичко свърши“, коментира пък пред АП външният министър на Полша Радек Сикорски.

Лидерите на ЕС като цяло не са оптимисти за бъдещото сътрудничество с Украйна, но се надяват на пробив във втория ден от срещата във Вилнюс, въпреки предупрежденията на Брюксел, че Киев рискува икономическото си бъдеще. Ако не се стигне до споразумение, Брюксел има индикативен график за двустранна среща на върха за края на тази – началото на следващата година.

Ангела Меркел днес трябва да се срещне с Виктор Янукович, но още при пристигането си във Вилнюс тя коментира, че няма надежда да се стигне до подписване на споразумението.

В съвместно изявление лидерите на ЕС посочват, че „категорично не одобряват“ натиска на Москва върху Киев. Междувременно президентът на Русия Владимир Путин обвини Брюксел в изнудване.

Очаква се обаче да бъдат подписани предварителните споразумения за политическо асоцииране на Грузия и Молдова, както и споразумение с Азербайджан за визовия режим.