Ръст на потребителската инфлация в Япония и през октомври

Индустриалното производство на третата най-голяма икономика се качи с 0,5% през октомври, като отбелязва втори пореден месец на повишение

29.11.2013 | 09:27
Ръст на потребителската инфлация в Япония и през октомври

Японската икономика набира инерция. Или поне това показват изнесените днес данни за октомври, предава New York Times.

Индексът на потребителските цени, изключвайки хранителните продукти и енергията, се покачи с 0,3% на годишна база. Това е най-големият ръст от 1998 г. насам.

Множеството публикувани днес показатели предполагат, че свръх разхлабената парична политика и стратегията за паричните стимули на премиера на островната страна Шиндзо Абе помагат на Япония да излезе от продължителния период на дефлация.

Индустриалното производство се качи с 0,5% през октомври, като отбелязва втори пореден месец на повишение. Ръстът бе стимулиран от увеличеното произвоствто на машини, използвани за изработката на компютърни чипове, на пластмаса и на мобилни телефони.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва разходите за храна, е нараснал с 0,9% на годишна база през октомври. Включвайки хранителните продукти и енергията, инфлацията се е покачила до 1,1%.Hidden Field

През десетия месец на годината безработицата в Страната на изгряващото слънце остава без промяна, въпреки че статистиката показва, че броят на свободните работни места се е покачил минимално. Експертите очакват подобрение през ноември, което ще дойде от жилищното строителство и износа.

„Бизнес активността в японската икономика се подобрява за девети пореде месец и с бърз темп през ноември, задвижвана благодарение на разширяването и на вътрешното, и на външното търсене“, коментира индекса на покупките на мениджърите (PMI) икономистът в Markit Клаудия Тилбрук. Показателят е нараснал от 54,2 пункта през октомври до 55,1 пункта през ноември.

Правителството и Японската централна банка си поставиха за цел до две години да достигнат 2% инфлация. До тук икономистите казват, че ръстът в цените до голяма степен е благодарение на поевтиняването на японската йена. Обезценяването на валутата води до намаляване на покупателната способност на потребителите и увеличава разходите по вноса гориво, храна и материали за производство в йени.

Като цяло разходите на домакинствата, на които се дължи почти две трети от икономическата активност на Япония, се покачиха с 0,9% през октомври. За същия месец работните заплати са се свили средно с 1,3%.

Повече по темата в материала на Bloomberg!