Асоциирането на Киев с ЕС не бива да се влияе от освобождаването на Тимошенко

Президентът Янукович постави под въпрос мнението на Брюксел, че присъдата срещу Тимошенко е политически мотивирана

28.11.2013 | 10:08
Асоциирането на Киев с ЕС не бива да се влияе от освобождаването на Тимошенко

Минусовите температури в Киев не попречиха на хиляди граждани да излязат на площад „Независимост“, за да изразят своето несъгласие с отказа на украинското правителство от асоциирано членство в Европейския съюз (ЕС).

В сряда протестиращите блокираха сградата на Министерски съвет и се канят отново да останат цял ден и цяла нощ на площада.

На фона на неочакваното решение на Киев да не подписва споразумението за асоцииране с Общността, в литовската столица Вилнюс започва срещата на Източното партньорство.

Без украинската сделка лидерите все пак ще се опитат да спасят каквото е останало от Източното партньорство - разговори за споразумение за свободна търговия и асоцииране с Молдова и Грузия.

В навечерието на форума украинският президент Виктор Янукович заяви, че въпросът за освобождаването на бившия премиер Юлия Тимошенко от затвора не бива да спъва интеграцията на Киев с ЕС. Той постави под въпрос мнението на Брюксел, че присъдата срещу Тимошенко е политически мотивирана.

Янукович ще присъства на срещата на Източното партньорство, въпреки че миналата седмица правителството прекъсна подготовката за подписване на споразумението за асоцииране.

От своя страна Тимошенко, която излежава 7-годишна присъда, обяви безсрочна гладна стачка и отново призова властите в Киев да подпишат споразумението за политическо и икономическо асоцииране на Украйна с ЕС на срещата на върха във Вилнюс.

Според Тимошенко Общността не бива да поставя условия пред споразумение с бившата съветска република.