"Дженеръл електрик" искат да строят нови блокове в ТЕЦ "Марица Изток" 2

Само с американски капитали ще се изгради VII реактор в "Козлодуй", каза енергийният министър Драгомир Стойнев.

24.11.2013 | 18:40

Засега е заявено финансиране за бъдещия 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" само с американски капитали, обави пред БНР енергийният министър Драгомир Стойнев.

По темата за финансирането на бъдещия проект с ядрен реактор от Westinghouse, министърът беше категоричен, че той е водил преговори само с американската "Ексимбанк".

По думите му ядреното гориво за новия блок ще идва от фирмата производител, за да може реакторът да работи максимално добре.

"Това по никакъв начин няма да попречи 5-ти и 6-ти блокове в "Козлодуй" да продължат да работят с руско ядрено гориво, каза още Стойнев.

"Уверявам ви, чувствам се много спокоен във всичките ни преговори, било то с американците, било то с руснаците, знаейки, че работя за националните интереси", посочи той.

Драгомир Стойнев бе категоричен, че ще отстоява българския национален интерес и по време на всички бъдещи преговори.

Министърът каза още, че от "Дженеръл електрик" са изразили желание към изграждане на два нови блока - 9-ти и 10-ти на площадката на ТЕЦ "Марица Изток" 2.

"Получавайки покана от Съвета за национална сигурност на САЩ, като министър на икономиката, който за първи път е поканен на такава среща, за мен лично, ясно показва желанието на САЩ за бъдещи конкретни взаимоотношения в икономическата сфера", категоричен бе той.