Стойнев препоръча преговори с Westinghouse за VII блок на АЕЦ "Козлодуй"

Интерес към проекта е проявила и американската експортна банка - Eximbank, обясни енергийният министър.

23.11.2013 | 12:53
Стойнев препоръча преговори с Westinghouse за VII блок на АЕЦ

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще препоръча на правителството да започне преговори за седми блок на АЕЦ „Козлодуй” с американската компания Westinghouse, съобщи агенция „Фокус”.

По-рано днес Стойнев беше на посещение в централата на компаниятав Питсбърг и се запозна с работата на разработвания от нея реактор от трето поколение. Заедно със Стойнев е и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов.

Мнението на двамата е, че ядрената технологията на американската компания е най-модерната в момента. 

Ако бъде взето решение за начало на преговори с Westinghouse, бързо ще бъде изработен и финансов модел, който ясно ще показва крайната цена, допълни още енергийният министър.

Той коментира още, че по време на посещението си в САЩ се е срещал с членове на борда на американската експортна банка Eximbank - официалната експортна кредитна агенция на САЩ, които са изразили своята готовност да финансират проекта.

Интересът на американските фирми към България е огромен, особено в сферата на енергетиката, отчита още Драгомир Стойнев към края на своята визита в САЩ. След разговори с представители на General Electric, които са изразили желание да участват в изграждането на девети и десети блок в ТЕЦ „Марица Изток – 2”.