Стокообменът между Румъния и България надхвърли 3 млрд. евро през 2013 г.

На 29 ноември ще се проведе второто за тази година издание на "Храни и напитки от слънчева България" в Букурещ.

23.11.2013 | 19:30
Стокообменът между Румъния и България надхвърли 3 млрд. евро през 2013 г.

Стокообменът между двете страни може да надхвърли три милиарда евро за 2013 г., прогнозира Бронислав Денев, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси в посолството ни в Букурещ.

На 29 ноември ще се проведе второто за тази година издание на "Храни и напитки от слънчева България" в Букурещ. Очаква се от българска страна да вземат участие 29 български производители в областта на хранително-вкусовата промишленост и производството на висококачествено вино.

Поканени са много румънски фирми, големи хипермаркети, търговско-промишлените палати, кметове и дипломатическия корпус.

Секторите, в които българските и румънските фирми си взаимодействат най-много са различни, развиват се динамично, но преди всичко това е строителният сектор, както и хранително-вкусовата промишленост, където реалното движение на стоки е в готовите продукти.

Отчита се ръст и при строителните материали, защото Румъния се сочи за една от европейските страни с най-големи темпове в строителството. Развива се и търговията със селскостопанска продукция и техника, чугун, както и стоманени изделия.

Очаква се за седма поредна година да бъде отчетено и най-голямо присъствие на чуждестранни туристи у нас отново от Румъния. В рамките на първите девет месеца около 800 хиляди румънци са посетили България основно с цел туризъм. Има ръст и на българските туристи – 300 хиляди.