Водещи банки в Европа харчат над 77 млрд. долара за съдебни такси

Общата сума отговаря на разходи от средно 42 млн. долара на ден, показват изчисления на Bloomberg.

22.11.2013 | 17:17
Водещи банки в Европа харчат над 77 млрд. долара за съдебни такси

Най-големите банки на Европа, като Lloyds Banking Group Plc и Deutsche Bank AG, са предвидили от началото на финансовата криза над 77 млрд. долара за разходи, направени във връзка с правни спорове. Сумата е около пет пъти по-висока от тяхната комбинирана печалба през миналата година.

От септември 2008 г. 18-те банки с най-високи разходи са изразходили най-малко 24,9 милиарда долара за уреждане на съдебни дела или регулаторни разследвания. В допълнение те са заделили 31,5 млрд. долара за плащания към клиенти от Великобритания заради некоректните продажби на финансови продукти и ипотечни застраховки. Допълнителни 20,9 милиарда долара са планирани за бъдещи наказания. Това става ясно от данни, събрани от Bloomberg News въз основа на формуляри на документи от съдилища и компаниите.

Общата сума отговаря на разходи от средно 42 млн. долара на ден. Сумата може да се окаже дори по-висока, тъй като много споразумения не се оповестяват публично.

"Преди кризата банките са преследвали агресивно изключително печеливш бизнес модел", каза Мартин Хелмих, професор по управление на риска и регулациите във Франкфуртския School of Finance & Management. „Сега банките си плащат за миналото - с глоби и извънсъдебни споразумения“, казва той, цитиран от Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Тези разходи са се получили и защото, наред с други причини, финансовите групи са помогнали очевидно на някои свои клиенти при пране на пари и избягване на плащането на някои данъци. В други случаи пък не са показвали ясно рисковете от определени продукти или пък някои пазари са били манипулирани, за да се възползва някой от това, смята Хелмих. 

Повече по темата вижте в коментара на Нейра Чехич!