ЕЦБ спира предсрочното изплащане на тригодишните заеми от банките

Волфганг Шойбле призова Централната банка да не предлага "фалшиви стимули" чрез паричната си политика.

22.11.2013 | 15:54
ЕЦБ спира предсрочното изплащане на тригодишните заеми от банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че временно прекратява възможността банките да изплащат предсрочно спешните заеми, които те получиха от еврозоната в разгара на кризата, за да се справят с ликвидността.

Целта е да има достатъчно ликвидност на пазарите до края на годината.

През 2011 и 2012 г. ЕЦБ изля над 1 трлн. евро в банковата система чрез тригодишни заеми за финансовите институции при изключително ниски лихви, припомня Reuters.

Днес Петер Прает, член на Управителния съвет на ЕЦБ предупреди за дефлационен натиск върху региона и подчерта, че основната лихва трябва да остане на рекордно ниско равнище заради слабата икономика.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги на свой ред също защити политиката на рекордно ниските лихви. - „Разбирам опасенията за продължителния период на ниска възвръщаемост от спестяванията. Важно е обаче да се разбере, че лихвите са ниски, тъй като икономиката е слаба. Ако вдигнем лихвите, допълнително ще потиснем икономиката, хората ще изгубят работните си места, а спестяванията им ще изчезнат“, коментира той.

През октомври инфлацията в еврозоната рязко се забави до 0,7% при цел на ЕЦБ от 2%. Това принуди ръководството на банката да заговори за евентуални нови стимули, включително и отрицателни лихви по депозитите на банките от еврозоната в ЕЦБ.

Анализатори обаче имат съмнения, че Централната банка ще заложи на подобна драстична мярка. 

Интересно послание към Европейската централна банка отправи  финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, който призова решенията за основната лихва да не дават „фалшиви стимули". По думите му паричната политика сама по себе си не може да разреши проблемите на Европа, предаде Reuters.

„Паричната политика не трябва да предлага фалшиви стимули“, коментира Шойбле в реч по време на събитие, свързано със застрахователната индустрия. - ЕЦБ не може да запълни всички дефицити на Европейския съюз, това е задача на политиците“, посочи още той.