Obamacare се срива при изпитванията дни преди старта си

Въпреки всичко официалното пускане на платформата не е отложено

22.11.2013 | 10:14
Obamacare се срива при изпитванията дни преди старта си

В последните дни преди стартирането на новата система за здравеопазване в САЩ екипът, отговаряща за нея, вижда притеснителни резултати от тестовете за продуктивност, става ясно от вътрешнокорпоративни електронни писма, публикувани от разследващите случая републиканци.

HealthCare.gov се срина, когато на линия бяха 500 потребители едновременно по време на запитването, а тестовете се провалиха в рамките на тридневния период, в който се проведоха. Това показват имейлите, разменени от членовете на екипа по информационни технологии и центровете на Medicare и Medicaid Services, предава Ройтерс.

„Не искам повторение на това, което се случи в края на декември 2005 г., когато Medicare.gov се срина“, посочва в имейл от 26-и септември Хенри Чао, ръководител на проекта на сайта на здравната организация CMS. Писмото е изпратено до неговия екип и изпълнителите на проекта.

Чао има предвид катастрофалния старт на програмата Medicare Part D, свързана с лекарствата с рецепта, която беше под администрацията на президента Джордж Буш. Тогава техническите проблеми попречиха на много възрастни хора да получат първоначален достъп до сайта.

Имейлите, които сега излизат наяве, илюстрират дълбочината на проблемите със сайта, след като милиони американци сигнализираха за грешки и забавяне в работата му.

Проблемното пускане на системата е много притеснително за американския президент, който обеща, че до стартирането на сайта ще направи услугата толкова лесна, колкото купуването на телевизори от Amazon. Случаят обаче повдигна и редица въпроси за цялостната програма от реформи на здравеопазването в САЩ.

Говорителят на Белия дом Ерик Шулц заяви, че изкараните наяве имейли не разкриват нищо ново. По думите му част от проблемите са били известни, но  никой от екипа не е предполагал, че те ще са толкова тежки, когато сайтът бъде пуснат. От своя страна Обама обясни, че екипът му едва ли е щял да стартира сайта, ако е знаел колко слаби ще са резултатите.

Имейлите показват, че зад кулисите екипът е бил притеснен от проблемите по системата. На 26-и октомври Чао обявява, че платформата трябва да може да обслужва минимум 10 000 потребители едновременно. Тридневните тестове показват, че системата не може да издържи на толкова голямо натоварване.

Директорът на офиса за управление на CMS Дейвид Нелсън заявява на 27-и септември, че проблемите в уебсайта се дължат на „дефектен код“ и обявява, че работата по подобряването на платформата трябва да продължи.

Херман Шарма, изпълнител в CGI Federal, дъщерно дружество на канадската CGI Group, която помага за изграждането на американската система, смята, че допълнителните сървъри биха могли да увеличат производителността.

На 29-и септември Тод Парк, един от топ съветниците по технологии на Обама, пита Чао дали екипът му е сигурен, че е открил истинските проблеми в системата и дали са сигурни в резултатите от тестовете. Имейлите обаче не включват отговора на Чао.

Само ден по-късно, 24 часа преди официалното пускане на сайта, Ахтар Заман, системен интегратор в CMS, съобщава на Чао, че има още много работа за вършене. Системата работи много бавно при ниски нива на изпитания – при 1100 до 1200 потребители, използващи уебсайта едновременно. Една от страниците дори не била тествана още.

„Нашата цел е да постигнем успех при 10 000 потребители, а след това да се целим към 50 000“, отбелязва Заман. Но при пускането на платформата едновременно влизат 250 000 души, а това надминава предварително поставената граница за брой потребители.

Според разследващите органи имейлите показват, че администрацията е знаела достатъчно, за да забави стартирането на сайта.

Повече за доверието към американския президент Барак Обама и Obamacare можете да научите от видео материала на Bulgaria On Air!