Продажбите на електромобили във Великобритания достигнаха рекорден връх

Новите регистрации на електрически возила са достигнали 1 149 за трите месеца до края на септември.

12.11.2013 | 15:42
Продажбите на електромобили във Великобритания достигнаха рекорден връх

Продажбите на електрически автомобили във Великобритания са нараснали с 25% до рекорден връх през третото тримесечие, показаха публикуваните в понеделник правителствени данни.

Възползвайки се от правителствената мярка за подпомагане от 5 000 паунда, новите регистрации на електрически коли са достигнали 1 149 за трите месеца до края на септември – най-високото равнище от началото на преброяването през януари 2011 г.

Новината дойде, след като един от основните играчи на пазара – Renault-Nissan, призна, че компанията ще напусне бизнеса с електрически возила. По думите на изпълнителния директор на автомобилния концерн Карлос Госн компаниите от сектора няма да успея да постигнат целта си за продажба на 1,5 млн. електрически коли до края на 2016 г. Според него по-вероятно е това да се случи през 2020 или 2021 г.

"Няма да постигнем целевия си резултат до 2016 г. при скоростта в момента. Смятам, че това ще се случи четири или пет години по-късно", отбеляза Госн.

Той също така заяви , че липсата на станции за зареждане на електрически коли е една от основната причина за забавения растеж на продажбите. "Трябва да призная, че е по-бавен, отколкото си мислехме. Но това е така поради причината, че решихме, че изграждането на инфраструктурата ще бъде по-бързо", посочи още главният изпълнителен директор на Renault-Nissan.

Наскоро изпълнителният директор на Tesla Motors Елон Мъск заяви, че търсенето на електрически автомобили е било ударено от силното лоби на петролната индустрия, която е провела мащабна кампания по дезинформация. Той изтъкна също, че правителствата не предлагат достатъчно големи финансови стимули за желаещите да се сдобият с електрическо возило.

Повече за електрическите коли може да научите от материала на Bloomberg!