Ройтерс: Иранският аятолах с несметни богатства от огромна бизнес империя

Организацията Сетад притежава дялове в почти всички сектори на икономиката на Иран

12.11.2013 | 10:15
Ройтерс: Иранският аятолах с несметни богатства от огромна бизнес империя

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей контролира бизнес империя на стойност около 95 млрд. долара – сума, която надхвърля стойността на текущия годишен износ на нефтопродукти на страната, показва разследване на Ройтерс.

Голяма част от богатството си лидерът дължи на организацията Сетад. В момента Хаменей притежава дялове в почти всички сектори на иранската икономика. Самата империя е изградена чрез системно конфискуване на стотици имоти, принадлежащи на обикновени иранци – членове на религиозни малцинства, шиити, бизнесмени и иранци, живеещи в чужбина.

Разследването на Ройтерс разкрива, че близо 300 имота са били пуснати на търг от Сетад, а някои от тях са на стойност милиони долари.

Пълното име на организацията на персийски е Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam. Тя представлява щаб, който изпълнява нарежданията на имама. Самото наименование е свързано с указа, подписан от първия лидер на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни малко преди смъртта му през 1989 г. Неговата цел е била организацията да управлява и да продава имоти, изоставени в годините на хаос след Ислямската революция през 1979 г.

Според един от съоснователите Сетад е създадена, за да помага на бедните и ветераните от войните, а идеята била да съществува само две години. Въпреки това тя работи активно вече почти четвърт век, трансформирайки се в невероятно силен бизнес с недвижими имоти, фирмени дялове и други активи.

През годините Сетад се е разширила дотолкова, че е закупила дялове от десетки ирански частни и публични компании, с единствената цел да създаде конгломерат за стимулиране икономическия растеж на страната.

Първият ръководител и управляващите в страната през годините са издали редица декрети и съдебни решения, благодарение на които организацията се разраства. Според Наки Махмуди, ирански адвокат, който от 2010 г. живее в Германия, никоя институция не може да постави под въпрос имуществото на Сетад.

През юни Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на организацията и на някои от нейните фирми, наричайки всичко това „масивна мрежа от дружества за прикриване на активи на управляващите Иран“.