Глобалните M&A сделки в енергийния сектор достигнаха 9-годишно дъно

С най-значителен принос са компаниите от САЩ, следвани от Русия и Китай

12.11.2013 | 09:37
Глобалните M&A сделки в енергийния сектор достигнаха 9-годишно дъно


Сделките по сливания и придобивания (M&A) в световния енергийен сектор отстъпиха до малко над 101 млрд. долара, което е най-ниското равнище в последните 9 години, съобщава Bloomberg.
Големият интерес при добива и производството също беше лимитиран. В сравнение с резултатите при най-мащабната индустрия – телекомуникациите (252 млрд. долара), спадът в стойността на сделките в енергийния сектор показва, че активите там са по-справедливо оценени спрямо предишни години.
Въпреки общия спад на стойността броят на сделките по сливания и придобивания в енергийния сектор за момента е повече спрямо този при телекомуникациите – 579 в сравнение с 483. 41 млрд. долара от споразуменията са благодарение на компании от САЩ. Следват Русия и Китай със съответно 9 и 8 млрд. долара.
Компаниите се борят за растеж и традиционно техните сливания и придобивания не целят единствено разрастване зад граница, но също и шанса за достъп до уникални активи. Схемата е особено актуална в Съединените щати, където има много петрол и газ.
Повече за сделките в енергийния сектор може да научите от материала на Bloomberg!