Тайфунът във Филипините нанася удар и върху икономиката на страната

Най-засегнат ще е земеделският сектор

11.11.2013 | 10:17
Тайфунът във Филипините нанася удар и върху икономиката на страната

Докато Филипините продължават да се борят с катастрофалните последици от връхлетелия ги тайфун, анализаторите започнаха да обмислят как това трагично събитие може да повлияе на процъфтяващата иначе икономика на страната.

Смята се, че бурята е убила поне 10 000 души, разрушила е градове и села из целия остров Лейте и съседния остров Самар, съобщава CNBC. От петък, когато тайфунът помете района, досега националната  валута на Филипините - песо, е отслабнала с 0,3 на сто спрямо долара и се търгува на ниво около 43,405. Междувременно основният индекс на филипинската борса отчете спад с 2,2% през първия половин час на търговията днес.

Икономическите последици от тайфуна ще са най-високи в района, който е най-засегнат, а ефектът върху останалата част от икономиката би трябвало да е минимален, твърди Джей Пи Гарсия, ръководител на институционалния бизнес в компанията за управление на инвестициите BPI Asset Management. Той смята, че бедствието ще се отрази върху икономиката в краткосрочен план, като няма да повлияе на икономическите данни за последното тримесечие, а на тези за първото тримесечие на следващата година.

Гарсия прогнозира, че най-големи ще бъдат щетите в земеделския сектор, тъй като провинция Лейте е основен производител на ориз и захар. Експертът твърди, че точно преди тайфунът да удари Филипините голяма част от фермерите вече са били започнали да събират продукцията си, но не са успели да съберат всичко.

„Очакваме еднократен скок на инфлацията през ноември и декември в резултат от селскостопанските загуби“, допълва Гарсия. Неговите надежди са повторното изграждане на цялата инфраструктура в региона да помогне за компенсирането на щетите и да доведе до икономически растеж.

През 2012 г. икономиката нарасна с 6,6%, а очакванията на правителството са и през тази година растежът да е същият.

По отношение на валутата Рей Етрил, един от ръководителите на стратегията FX в National Australian bank, твърди, че песото се намира в същото положение, както индонезийската рупия след цунамито през 2004 г. Въпреки това Етрил очаква, че поевтиняването й ще бъде краткосрочно, тъй като в района вероятно ще има мащабна чуждестранна помощ. Това ще е съчетано с вероятно увеличение на заетостта чуждестранните работници, които представляват значителна част от икономиката на Филипините.

Според филипинския министър на финансите Цесар Пурисма тайфунът ще струва между 8% и 10% от брутния вътрешен продукт на региона през следващата година или 1% от общия растеж на странатa.