Здравното министерство отново може да поеме задължителните ваксини

През 2012 финансирането беше поето от Здравната каса.

10.11.2013 | 09:40
Здравното министерство отново може да поеме задължителните ваксини

Министерството на здравеопазването да поеме отново разходите около поставянето на задължителните ваксини, включени в имунизационния календар на страната. Предложението се разглежда от членовете на ресорната комисия към парламента.

Миналата година финансирането на тази дейност беше прехвърлено към Здравната каса.

„Финансирането на ваксините е държавна политика”, коментира здравният министър д-р Таня Андреева. Затова и през последните седмици се обмисля връщането на тази дейност към Здравното ведомство.

Идеята вече получи подкрепата на Българския лекарски съюз.

От началото на 2014 г. Министерството ще отговаря и за дейностите за асистирана репродукция, за които в бюджета на Здравната каса са предвидени 10 милиона лв.

Членовете на Комисията по здравеопазване към Народното събрание обсъдиха още и бюджета на касата за следващата година. Тя ще разполага с малко над 2.82 милиарда лева, от които голяма част за здравноосигурителни плащания. За болнична медицинска помощ в бюджета са предвидени 988 милиона лева, за лекарствени продукти – 556 милиона. За лекарствена терапия при злокачествени заболявания са предвидени 145 милиона лева.

От Българския зъболекарски съюз поиска повече пари за дентално обслужване, защото според сегашните разчети за догодина се падат по 1 лева и 27 стотинки  на всеки българин за лечение на зъбите.

Бюджетът на Здравното министерство за следващата година е в размер на почти 360 милиона лева, като за увеличение на заплатите в спешната помощ са предвидени малко над 7 милиона. Това е с 10 % повече от миналата година. 6 милиона лева са заделени целево за общинските болници в рискови и трудно достъпни райони, а 5 милиона лева - за капиталови разходи.

Вижте и репортажа по темата от видео файла.